torstai 25. heinäkuuta 2013

Nokia, Stephen Elop ja punapääoma

Iltalehti otsikoi eilen: Elop syyttää: Nokia oli ennen ylimielinen. Voi, miten ilahduin, ja neuvoisin nyt ostamaan Nokiaa lisää. Elop on oikeilla jäljillä. Kerronpa vähän itse elettyä taloushistoriaa. 1980-luvulla meillä oli Esmerk-niminen taloustietoa seuraavaa ja analysoiva firma. Sen palveluja käyttivät liki kaikki Suomen suurimmat yritykset. Myös Kansa-yhtiöiden toimitusjohtaja Pesonen oli kiinnostunut Esmerkin palvelusta ja delegoi sen kansanvälisten asioiden johtajalle, jota Kari meni tapaamaan. Johtaja kertoi, että "emme tarvitse palveluja, me täällä Kansa-yhtiöissä tiedämme kaiken." Me vanhempi väki muistamme, että oli Haka-rakennusyhtiö, oli STS-pankki, Elanto ja muuta ns. punapääomaa. Kaik on mänt' kun kaikkitietävä Kansa-yhtiöiden kansainvälisten asioiden johtaja innostui sijoittelemaan maailmalle. Edesmennyt toimittajaystävämme Jaakko Okker muistutti pari vuotta sitten, että punapääomasta on enää jäljellä vain Pitäjänmäen Osuuskuntaruokala.

1980-luvulla Nokian keskushallinto mahtui yhteen kerrokseen Rautatien torin laidalla. Siellä oli jo yksi huone, jonka ovessa luki Keilaniemi-projekti. Nokiassa oli vielä vessapaperit ja kumisaappaat jäljellä. Kenkälaatikon kokoiset kenkäpuhelimet olivat jo tulleet markkinoille. Sari Baldauff oli yrityskehitystehtävissä. Tiedon seuranta-asioista vastasi Leenamaija Otala (nykyisin professori) ja Leenamaijan kanssa Nokialle tehtiin siihen aikaan Suomen parhaat tiedonseurantajärjestelmät. Kiersin kumisaapastehdsta myöten Nokian yksiköt ja laadittiin hienot yksilöidyt tietoprofiilit. Myös Esmerkin palvelun laatu kehittyi hyvän yhteistyön seurauksena. Tuote kehittyy, kun asiakas osaa tarkkaan kertoa, mitä hän tarvitsee. Leenamaijan kanssa vielä iltamyöhään soiteltiin ja viilattiin systeemeitä paremmiksi. Oli siis intoa ja osaamista. Joskushan on intoa enemmän kuin osaamista. Sitten Nokia luopui kumisaappaista ja kaapeleista ja muista rönsyistä. Tuli aika, jolloin Nokia tiesi kaiken ja oli maailman johtaja matkapuhelimissa. Nokia ei enää tarvinnut Esmerkiä.

On totta, että Nokia varmaan tiesi matkapuhelimista suunnilleen kaiken tietämisen arvoisen. Mutta he eivät ymmärtäneet, että maailma ja markkinat ei ole Nokia. No, me tiedämme, että kolmen euron pintaan nyt saa Nokian osaketta. Lupaavaa on, etä Elop uskaltaa sanoa suoraan, mistä kana pissi.

En nyt oikein tiedä, miten osaisin nätisti sanoa kunnianloukkaussyytteen pelossa, että vuosien saatossa kaikkein käsittämättömin Nokia-tieto oli se, että presidentin poika Marko Ahtisaarelle annettiin suojatyöpaikka Nokialta. Ex-pääministeri Ahon jollain tavoin käsittää yhteiskuntasuhdelobbariksi. Eikös tämä Ahtisaaren posti ollut joku design- tai muotoilujohtaja? Kerran tapasin lentokoneessa (kun vielä matkustin työasioissa bisnesluokassa) suomalaisyttösen, joka kertoi käyneensä Lontoossa haistamassa trendejä Nokialle. Ei niitä voi nuuhkia. Pitää olla suorassa ja nöyrässä kontaktissa niihin, jotka tekevät trendit. Niihin, jotka vaan ihan nuuhkimatta tietävät, mikä tulee trendiksi tulevaisuudssa. Onko Marko Ahtisaari näyttänyt jotain trendiä rouvansa kanssa? Ainakaan sellaista, jota halutaan seurata eikä sääliä.

Ehkäpä Elopin nokiainsinööriä nöyrempi asenne vielä tuottaa puhelimia, joita ihmiset haluavat ostaa. Parempiin kameroihin satsaaminen tuntuu viisaalta. Ottaen huomioon, että nyt vasta yli 60-vuotiaana olen ottanut elämäni ensimmäiset valokuvat Lumia 920:lla. (En vielä osaa laittaa niitä tänne blogiin, mutta ihan kohta, lupaan sen).

Ja taloushistoriasta vielä sellainenkin yksityiskohta, että sen neljännesvuosisadan, jonka Esmerkissä teimme töitä, Kone osakeyhtiö oli aina kiinnostunut siitä, mihin maailma oli menossa, vaikka hisseistä varmaan tarpeeksi tiesivätkin. Onneksi olen tämän vuoksi ymmärtänyt ostaa ja pitää Koneen osakkeita. Sen enempää sisäpiiritietoa en nyt aio kertoa, sillä tämähän on nykyisin kaikkien tiedossa.

Minä jatkan sinnittelyä ilman tupakkaa. Ja valmistaudun Kittilän Ihmisten tanssiaisiin, joihin tänä aamuna saimme vanhuksille syrjäisimmiltäkin kyliltä (yli 100 kilometrin päästä) kuljetukset järjestämään. On täällä Kittilässä hienoja Ihmisiä.

Ei kommentteja: