perjantai 30. elokuuta 2013

Asunnon muutos vai asunnon muutto?

Nyt kun vähitellen on tutustunut naapureihin Arabianrannassa, olen tehnyt havaintoja. Kuten kaikilla uusilla aseuntoalueilla, lapsiperheitä on runsaasti.  Mutta poikkeuksellisen runsaasti täällä on vammaisia ja myös hyvin vanhoja ihmisiä, jotka ovat vapaaehtoisesti muuttaneet omakoti- tai rivitaloasunnoistaan.

Hesarissa oli joku päivä sitten juttu, jossa paheksuttiin korkeaa kiinteistöveroa. Yksinasuvalla köyhällä (?) yli 80-vuotiaalla espoolaisvanhuksella kun ei olisi varaa asua yli 300 neliön talossaan.
Meidän talossamme on ainakin neljä pyörätuolia käyttävää ikäihmistä. Ihan kaikkia en tunne, mutta en jotka tunnen, ovat sangen tyytyväisiä asumiseensa. Vaikka jäi kaunis puutarha ja omakotitalosta ei ihan kaikki tavara mukaan mahtunut.  Siinä sitten tuumasimme, kuinkahan paljon hyvinvointiyhteiskunnan varoja olemme säästäneet, kun olemme osanneet ajoissa muuttaa asuntoon, jossa voi asua lopun ikänsä tai ainakin siihen asti kun muistia päässä pysyy.

Kuntahan toki tekee asunnonmuutostöitä, poistaa kynnyksiä, rakentaa kaiteta, laajentaa oviaukkoja, rakentaa luiskat pyörätuolille...   Sitten kun aikanaan asunnosta muutetaan, ne eivät ainakaan asunnon arvoa nosta, päinvastoin.  Eräs naapureista kiittelikin viisasta lääkäriä, joka oli diagnoosin antaessaan heti kehottanut muuttamaan esteettömään kerrostaloon.  Nyt kun puolisolla on jo pyörätuoli tarpeen ja sairaus edennyt, on hieno juttu, ettei tarvitse ryhtyä muuttotöihin.  Muutto kun on raskasta nuorelle ja terveellekin.

Tunnen ihmisiä, jotka ovat "periaatteesta" halunneet asua kotonaan, vaikka talo on ollut vanha ja monessa tasossa. Sitten on tullut vastaan tilanne, jossa terveys heikkenee ja pitääkin etsiä uusi asunto kovalla kiireellä ja muuttaa pikaisesti. Muuttostressi sitten heikentääkin voinnin äkkiä. Ja lopputulos on surullinen.  Asunnon muutostyöt on vammaisille ja vanhuksille "saavutettu etuus". Ne eivät ole ollenkaan halpoja yhteiskunnalle.  Mutta kymmeniä tuhansia pannaan korjaustöihin, en ole kuullut, että sossun täti olisi sanonut, että maksettaisiin vähän muuttoavustusta muuttokustannuksiin.

Että jos jostain päästä pitäisi kuntien menoja karsia, näissä jutuissa voisi käyttää vähän järkeä ja laskukonetta.  Myös lääkäreillä on erilaisia hoitolinjauksia, joillekin lääkäri sanoo suoraan, mihin kaikkeen on syytä valmistautua ajoissa. 








Ei kommentteja: