sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Kirjahyllyssä elämäntyö - siivousopas loppuiäksi



En millään malttaisi olla nuuskimatta kirjahyllyjä kyläillessäni. Kirjahylly on armottoman paljastava, sieltä löytyy kielitaito, oppineisuus, kiinnostuksen kohteet, poliittinen katsantokanta, uskonnollinen vakaumus, matkakohteet, sielun sivistys - tai sen puute. 

Tätieni huonekaluliikkeissä oli pahvisia kirjanselkämyksiä kirjahyllyjen koristeena.  Useammin kuin yhden kerran kirjahyllyn ostaja olisi halunnut ostaa myös kirjanselkärekvisiittaa. Kirjahylly voi olla statussymboli tai rasite.  Kuolinpesiä tyhjentämään joutuneet ystäväni ovat tuskailleet mummojen kirjojen kanssa. Painavat paljon eikä kukaan huoli, energiajätteenä poltettavaksi pitää laittaa. 

Suuri siivousprojekti on helpointa aloittaa kirjahyllystä.  Tavoitteena mahdollisimman vähän vaivaa perikunnalle ja sortteerata erikseen ne muutamat kaikkein tärkeimmät kirjat, jotka ehkä voit ottaa mukaasi, jos joudut jonnekin pienempään tilaan muuttamaan. 

Konsadutus kirjahyllylle - hylly tai metri päivässä

Ensin pitää asettaa tavoite. Tavoitteena oli saada väljyyttä hyllyihin. Tällä kertaa lähti noin 300 kirjaa ja vielä paljon jäi.  

Aluksi pitää päättää, miten jäljellä olevat kirjat järjestää.  Selkämysten värien ja koon mukaan on tyylikästä.  Erään arkkitehtiystäväni hylly on taideteos. Minun kirjani järjestyvät sisällön, ei kansien mukaan. Haluan tarvittaessa löytää kirjan, siksi järjestän aiheen mukaan, teologia, filosofia, runot, psykologia, lääketiede, oikeustiede, johtaminen, dekkarit, elämäkerrat, muistelmat, keittokirjat ja omien ystävieni kirjoittamat kirjat, joissa saattaa olla omistuskirjoituksiakin.  Sitten kun en enää muista, saatan laittaa hienolla Dymon tarrakirjoittimella hyllyihin nimet.  Tietysti tärkeimmät lastenkirjat, kuten Tiina-sarja. Ikävä kyllä Astrid Lindgrenit eivät tulleet eräässä muutossa mukaan. Peppi Pitkätossuista huomaa, että on myös erittäin tärkeitä kirjoja, joita ei missään tapauksessa pidä hävittää.

Nyt voit aloittaa.  Laita jotain mukavaa musiikkia soimaan, Muistojen Bulevardi Ylen Areenasta on oikein sopivaa. Aloita kirja kerrallaan ja jätä kirjat, joita:

1) saatat vielä joskus lukea tai vilkaista

2) saattaa kiinnostaa lapsia tai lapsenlapsia

3) on lahja rakkaalta ystävältä 

4) liittyy hyviä muistoja jostain elämänvaiheesta

5) arvokkaat tai hyvin vanhat kirjat, ensipainokset tai kirjailijan omistuskirjoituksin varustetut laita selvästi erikseen, että jälkipolvet tunnistavat aarteet 

Muut joutaa pois. Näin se sujuu. Pääasia, että teet ilolla ja kiireettä. Alussa on vähän hitaampaa, kunnes saat oikean flown. Tämä ei ole fyysisesti raskasta, mutta mielesi käy prosessoi tunne-elämää ja muistoja kaikilta vuosikymmeniltä.  Siinä oppii aika paljon itsestään. Ekonomia-sarjan: Yhdentyvä tietotekniikka yrityksen voimavarana vuodelta 1985 tai Suomen laki I samalta vuodelta sai jäädä. Muistuttamaan, että tuollaistakin!  

Miten kirjoja vähennetään?

Aiemmin menin aina kirjakauppaan ja ostin kirjan, joka kiinnosti. Varsinkin kirjoja kirjoittaessa tuli hankittua noin 7 hyllymetriä aivoja, muistia ja neurotieteitä. Niitä ei kirjastossa suomeksi ollutkaan. Nyt panen kirjan tilaukseen kirjaston Helsingin kirjastojen Helmet -palveluun. Jaksan tarvittaessa odottaa muutaman kuukauden, jos on uudempi bestseller. Näin hyllyyn ei kerry enää uutta siivottavaa. 

Takavuosina divarit ottivat vanhoja kirjoja, jopa maksoivat niistä.  Ei enää. Mutta kirjat voi silti kierrättää, vaikkapa kierrätyskeskukseen. Sinne kelpaa ehjät kirjat, ainoastaan tietosanakirjat, koulukirjat ja kirjaston poistokirjat pitää panna roskiin.  Kannet revitään irti ja pannaan sekajätteeseen, sivut kelpaavat jätepaperiksi.  Kirjoja voi viedä myös kirjastoon. 

Helsingissä sekä Kierrätyskeskus että Fida noutaa kotoa, ettei tarvitse painavia kirjoja kantaa. Fida tosin huolii kirjoja vain kaksi laatikollista. 

Mitkä kirjat etenkin pitää panna pois?  No sellaiset kirjat, joita et pidä, jotka ovat ikäviä ja masentavia, jotka tuovat mieleen tylsiä ihmisiä tai surullisia muistoja. 

Haastavat kirjanhävitystilanteet

Koraanin poltto ei ole sopivaa, eikä Raamatun hävittäminen tunnu sopivalta.  Niinpä hyllyyn jäi rippikoululahjaksi saamani nahkakantinen raamattu, vihkiraamattu ja uuden käännöksen hieno nahkakantinen vetoketjumalli.  Oli myös raamatunkäännöskomitean tiiliskivenpaksuinen pokkariversio Uudesta ja Vanhasta testamentista. Kierrätin hävittämisongelman niin, että panin sen Fidalle menevään laatikkoon.  Ajattelin, että kristillinen järjestö keksii raamatuille hyvää käyttöä. 

Kirjahyllyssä on myös pieniä kirjoja, vanhat allakat ja passit. 


Ne kannattaa säilyttää näissä kätevissä läpinäkyvissä laatikoissa.  Tämä Ikean laatikko ei ole hyvä,  suomalainen Orthex tekee paljon parempia ja tyylikkäämpiä. Vanhat passit ovat mukavia ja iloisia säilytettäviä.  Niistä voi katsoa, miltä näytin 30-vuotiaana ja ennen muuta passien leimat kertovat, missä on tullut käytyä. Eli hyvin kompaktissa muodossa elämänhistoria.

Läpinäkyvia laatikoita voi kasata päällekkäin ja niissä pysyy passien lisäksi hyvin järjestyksessä kaikenlaiset taskukokoiset opukset, joita vuosien varrella kertynyt. 

Lapsena ja teini-iässä pidin ahkerasti päiväkirjaa.  Olisipa kiva, jos olisivat säilyneet jossain. 

Tarpeelliset paperit

Onneksi entistä vähemmän on tarpeellisia papereita. Kuitenkin yhtä ja toista. Kun perikunnalla on kaikenlaista kiirettä mummia hoivakotiin tai hautuumaalle laittaessaan, papereiden läpikäymiseen ei oikein olisi aikaa eikä energiaa.  Siksi viisas mummi järjestää ne valmiiksi.  Mutta se on jo toinen juttu, sanoisi Kipling. 

Tarpeellisiin papereihin kannattaa käydä käsiksi alkukeväästä, kun aurinko paistaa terassille. Kevätauringosta voi nauttia mappien ja paperisilppurin kanssa. 


Ei kommentteja: