Sairaan hyvä lääkäri  • Mitä potilas oikein ajattelee? Entä lääkäri?
  • Valelääkäreitä, valepotilaita ja arvauskeskuksia?
  • Mistä lääke mielensäpahoittajille?
Potilasvalitukset ovat muutamassa vuodessa lisääntyneet. Lääkäreiltä tilataan hoitoja, palveluja ja toinen toistaan kummallisempia todistuksia. Kustannukset kasvavat siinä missä tyytymättömyyskin. Lääkäri Markus Färkkilä ja hänen entinen potilaansa Satu Salonen tarttuivat härkää sarvista osoittaakseen, että potilaan ja lääkärin hyvä vuorovaikutus on paras ja kustannustehokkain lääke. Asenneilmapiirin ja valtiontalouden kiristyessä raha ei ratkaise kaikkea. Vuorovaikutuslääkityksen onnistumisessa myös potilaalla on oma tehtävänsä.

Sairaan hyvä lääkäri on riemastuttavan rohkeaa keskustelua potilaan ja lääkärin välillä. Ristiriidoilta vaikuttaneet näkemyserot hioutuivat kirjan teossa niin, ettei lukija enää havaitse, milloin äänessä on lääkäri ja milloin potilas. Kun he kohtaavat toisensa arvostavan myötätuntoisesti, vuorovaikutuslääkitys onnistuu.

Niin pääjohtajan, ministerin ja professorin kuin rakennustyömiehen, keittiöapulaisen tai mielenterveyseläkeläisen kokemukset havainnollistavat potilas?lääkärisuhdetta potilaan näkökulmasta, mutta ensi kertaa se valaistuu myös lääkärin näkökulmasta. Sairaan hyvä potilas kohtaa sairaan hyvän lääkärin.

Osta kirja: Duodecim

Ei kommentteja: