torstai 16. helmikuuta 2023

Ystävänpalvelusta siivouskoululla

Minkä takia vielä vanhoilla päivillään olen ryhtynyt supermartaksi siivousintoilemaan?  Kirjahyllyn oppimäärässä mainitsin 7 hyllymetriä aivokirjallisuutta. Sen lisäksi on nyt kertynyt yli 20 vuotta kanssa taistelukokemusta muistivaurion kanssa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on mahdollisimman pitkään kotona asuminen.  Nämä järjestelyt on parasta tehdä nyt, kun vielä jaksaa.   Ja siis vain yksi laatikko tai hylly päivässä. 

Muistissa on monta aluetta ja yksi tärkeä osa on visuospatiaalinen hahmottaminen, johon liittyy myös tavaroiden löytäminen.  Siihen auttaa selkeys. Jos muisti on huono, voi käyttää järkeä eli logiikkaa logistiikassa. Iän myötä myös näkö saattaa heikentyä, silloin selkeyttä pääsee arvoon arvaamattomaan. 

Juhlapöydän kattamiseen on vuosien saatossa kertynyt kaikenlaista kaunista, jotka ovat omassa laatikossaan. Näitä otetaan esiin vain jouluna ja juhlapyhinä tai piirakan tarjoilussa. Siivosin ja pesin laatikon ja panin tavarat hyvään järjestykseen: 


Tässäkin on logiikkaa.  Etummaisessa lokerossa tarjoiluhaarukoita, yhdessä lokerossa juuston tarjoiluun nappeja ja veitsiä ja niin edelleen, edelleen liian sotkuinen. 

Sitten otin pois tavarat, joita en ole kymmeneen vuoteen käyttänyt. Tuskin enää tarvitse. Sen jälkeen näyttää tältä.  Eikös olekin parempi?



Mitä tehdään tarpeettomille tavaroille?


w

Lasikaappia järjestäessä nämä jäi yli. Jaoin kuvan perheen Whatsapp-ryhmään.  Paluuviestiin merkkasivat, mikä kelpaa. Muut sitten kierrätyskeskukseen. Aion kyllä selvittää, mitä nuo oikeanpuoleiset kahvalliset suomalaiset pikkulasit ovat. Panin kyselyn yhteen Facebook-ryhmään. Jos vaikka panisi myyntiin.  En muista että 50 vuoteen olisimme niitä kertaakaan käyttäneet. 

Ylimääräisistä hopeista pääsee helposti eroon. Huutokauppa Helanderilla on nyt erikoistarjous hopean huutokauppaan, ottavat 10 % myyntiprovision normaalin 25 %:n sijaan. Saatan viedä yhdet mahdottoman rumat kakkulapiot ja jonkun epämääräisen lusikan. Nämä kun eivät kelpaa jälkipolville. Kierrätyskeskus saa teräksiset pikkulusikat. Otin hopeiset arkikäyttöön. Mitäpä niitä säästelemään. 

Seuraavaksi tulee vuoroon kompakti ja täydellinen kotikonttori. 

#konsadutus



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikös kahvalliset ole joitakin Toto tms laseja, kelpaavat myös clögin maisteluun. Mutta eikö hopeat kannattaisi jättää suvun piiriin, ainahan niillä on tunnesrvos. Vaimoni sijoiitti isänsä palkintohopeita siskolleni. Siskoni talo paloi vuosi sitten ja kaikki arvotavarakin häipy ns yläilmoihin tai suli epämääräiseksi möntiksi. Meillä kanssa vaimo hävittää kaikkea mahdollista, että pääsee helpommall

Satu K.Salonen kirjoitti...

Kahvalliset ovat 4 cl vetoisia, että snapseihin sopii. Selvittelyt meneillään. Varsinaista hopeaa ei ole kierrätykseen menossa, on vain silver plated tai alpakkaa. Äitini kertoi, että häälahjaksi sai yhden alpakkaisen soppakauhan, sillä sotien jälkeen ei hopeaa saanutkaan. Sen soppakauhan kyllä säilytän.
Kiitos kommentista anonyymi.