lauantai 30. maaliskuuta 2024

Trullit ja trollit liikenteessä - syytä varoa

 


Trullit liikenteessä.  Alle kouluikäisenä olin Vimpelissä piinaviikolla mummin luona. Jostain opin, että pitää muistella hetkeä tai paikkaa, jolloin elämä elämä oli onnellista.  Piinaviikolla Rintalan pellolle tehtiin kokkoa.  Kokonteossa isoja poikia, taidetiin tuoda traktorillakin kokkotarpeita.  Kokkoon oli kerätty myös heinää ladoista sytykkeeksi.

Laittauduttiin trulleiksi.  Nokea nenänpäähän ja poskiin, mummin huivi päähän, kahvipannu ja luuta mukaan. Ei siinä mitään suklaata ja palkkiota kokoiltu. Eikä meillä lapsilla sen suurempaa ideaa ollut mistään pahojen henkien karkotuksesta tai karjaonnesta. Oli vaan jännää. Noita-asussa sitten mentiin kokolle illalla. 

Piinaviikko - tämä pääsiäisviikko oli toisaalta totista aikaa.  Kirkossa oli joka ilta ahtisaarna.  Luultavasti olin mummin mukana.  Muistan myös Parkanosta erään kiirastorstain, olin äidin mukana urkuparvella. Äiti esitti Käy yrttitarhassa polku, Se tuli vasta 1986 virsikirjaan. Lapsena kiirastorstain iltakirkko oli niin pitkä. Silti muistan, miten kirkkaasti äidin sopraano helkähti kirkon kattoon asti.  Vasta nyt ymmärrän, miten hyvä laulaja äitini oli. 

Nyt pääsiäiseni on maallistunut. Ruokaa on pitänyt hankkia jääkaappi täyteen. Heikkilän mummi oli paistanut pääsiäiseksi kokonaisen lampaanviulun.  Sen vieressä kylmäkonttuurissa oli puukko. Paistia sai käydä konttuurissa nävertämässä, eikä kukaan kieltänyt.  Takavuosina lampaanpaisti Delia Smithin ohjeella oli bravuurimme illallisilla. Olemme aika lailla vähentäneet lihan syöntiä.  Pääsiäiseksi kuitenkin hankittiin pikkuruiset paahtopaistit. Valkosipuli, rosmariini ja minttu marinadi yöksi. Katsotaan, mitä tulee.  Alkuun parsaa ja uppomuna, jota jo harjoittelin K-kaupan hyvän videon opastamana. Hyvä tuli. 

Vuosien saatossa kertyneet pääsiäiskoristeet hain kellarista.  Niissä on myös lasten askartelemia tipuja. Vuosikymmeniä ovat säilyneet, koristeista rakkaimmat.  Rairuohoistani tuli yhtä harvahapsisia kuin minäkin. 

Nyt ei ole enää trulleja, tilalle on tullut trolleja. Ruotsiksi troll on peikko.  Aika hämmentävää, sillä peikot, varsinkin muumipeikot ovat mukavia.  Mytologian mukaan pitkäperjantain ja pääsiäisen välissä paha on valloillaan ja trullit pahanteossa. Nyt meillä on naapurimaassa trollailee itse iso perkele Putin vielä pääsiäisen jälkeenkin. Ei kommentteja: