lauantai 22. helmikuuta 2014

Lisämuistin hankinta mielessä

Jos tietokone käy hitaaksi, voi mennä kauppaan ja ostaa lisämuistin.  Ajattelepa, jos voisi tehdä saman omalle päälleen!  Tai hankkia lisäosia, päivittää osaamistaan samoin kuin ohjelmia.

Toisaalta, tietokoneen muistin voi myös ottaa avuksi.  Jos vain hoksaa painaa levykkeen kuvaa ja tallettaa kirjoittamansa, voi seuraavana päivänä lukea mitä on kirjoittanut ja jatkaa siitä. Tietotekniikalla olisi kovasti mahdollisuuksia ikääntyvän elämän helpottajana.  Monta asiaa voi hoitaa netissä - jos osaa. Toistaiseksi tietokoneita kehitetään vain diginatiiville nuorisolle.  Ajatelkaapa, jos edes osa siitä rahasta, energiasta ja ajatustyöstä pantaisiin helpompikäyttöisten palvelujen kehittämiseen, Suomi voisi taas valloittaa maailmaa.

Vanhustenhoidossaa puhutaan vain vaipanvaihdosta ja laitoshoidosta.  Suurilla ikäluokilla on nyt meneillään vanhuuden esiaste.  Vielä osataan käydä vessassa ihan itse ja ruokaakin osataan laittaa tai ainakin mikrossa lämmittää.  Ikkunanpesuun ja siivoukseen on ostettavissa kotipalvelua.  Meilläkin on huolellinen ja luotettava  pienyrittäjä Tanja, joka kahdesti kuukaudessa siivoaa huushollin hienosti ja keväällä pesee ikkunat ja terassin lasit. Kulusta saa kotitalousvähennyksen.

Onhan meillä tuo hieno älytelevisiokin.  HDTV-kuva on tarkka ja osataan nauhoittaa ja vaihtaa kanavaa.  Sillä voisi tehdä vaikkapa katsoa valokuvia paljon tarkemmalla näytöllä kuin läppäri ikinä. Älykännykälläkin voisi ottaa kuvia Bhutanin-matkalla.  Mutta mutta.  Ei se auta, että soittaa jonnekin kallliiseen puhelinpalveluun. Pitäisi myös ymmärtää, mitä siellä selostetaan.  Jos on hidas ymmärrys, pitäisi olla ihan kärsivällinen erityisopettaja saatavilla.  Joka neuvoisi niin hitaasti, että ehtii mukana.

Viimeksi tämä viikko on raastanut  hermoja.  Bhutanin lippujen varaus kun ei mennyt kuin Strömsössä.  Tuli varattua vahingosssa väärä päivä. Diplomaattinen tytär Bhutanissa sai järjestymään asiat ja Paro-Delhi lento saatiin sopivalle päivälle. Luulisin, että nyt olisi aika kehittää nettihoivapalveluja.  Sihteerihoivapalvelu pari kertaa kuukaudessa.

Tästä tulikin mieleen, että nyt on taas helpompi osoite sivuilleni: Satun sivut eli www.satusalonen.fi

Niissä on myös uusi ja lyhyempi sisältö.  Kuvia ei vielä ole, kuten tiedette, en osaa itse (vielä) ottaa, kun en ole saanut tarpeeksi kärsivällistä opettajaa.  Enkä ole saanut aikaiseksi mennä oikein valokuvaajalle.  Tässä iässä omien kuvien katselu ei ole enää niin mukavaa.

#muisti #vanheneminen #diginatiivi 
Tässä on nyt lisämuisti paikalla ja kuva.  Joskus opin itsekin.
  


Ei kommentteja: