sunnuntai 8. lokakuuta 2023

Vesivahinko - mysteeri luonnonlakeja uhmaten

 Keskiviikkoaamuna nousin ennen seitsemää. Oli taas sairaalapäivä. Eteisessä parketin rako näytti kostealta.  Mistä tänne on vettä tullut? Otin paperinpalan ja testasin.  Oli se kostea, kahdesta kohtaa.

Soitin Arabian Kotikatuun ja lähdin sairaalaan. Huoltomies oli tullut sulkemaan päävesijohdon. Parketti ehti kastua koko lattian alueelta siinä parin tunnin aikana. Jostain tuli vettä ja paljon. Sairaalasta soittelin isännöitsijälle, joka oli kovin myötätuntoinen ja lähetti sähköpostiin ohjeita. Soitin vakuutusyhtiöön.

Sain puhelun myyntimieheltä, joka halusi tulla tekemään vahingontorjuntaa, mutta ei ollut saanut isännöitsijältä lupaa. Huoltoyhtiöstä oli saanut tiedon. En siellä sairaalassa maatessani mitään voinut sopia. Lääketiputus loppui puolelta päivin ja pääsin  kotiin.   

Sain isännöitsijän uudelleen langan päähän.  Ongelmana olikin, että riippumatonta vahinkotarkastajaa ei ollut saatavissa kahteen viikkoon. Eli samaan Kotikatu-konserniin kuuluva vahinkotarkastaja oli ainoa saatavissa oleva putkistovahinkoja selvittämään.  Pukki vartioimaan kaalimaata.  

Mitä oikein tapahtui?

Tarina alkoi vuonna 2008, kun ostimme tämän hyvän kotimme rakennusvaiheessa.  Tässä esteettömässä asunnossa voisi asua loppuikänsä.  Teimme arkkitehdin suunnittelemia lisätöitä, keittiöön laadukkaat kalusteet ja Mielen kodinkoneet. Talon rakentanut SRV teki lisätyöt. Paljon maksoi, mutta hyvä tuli.

Kymmenkunta vuotta sitten jääkaappipakastimen jääpalakoneesta kuului ajoittain kolinaa. Paikalle tuli ammattitaitoinen merkkihuollon asentaja, joka sanoi, että kolina ei ole "vika vaan ominaisuus".  Eli piti irrottaa jääpalakone pakastimesta.  Sehän sopi meille.  Emme ikinä tarvinneet jääpaloja. Kolina loppui, kaikki hyvin.  Jääpalakoneen ohut vesiputki jäi jääkaapin taakse puolentoista metrin korkeuteen törröttämään kuin antenni. Vedentulo sinne pantiin poikki sulkemalla vesiliitos tiskipöydän alta. 

Keittiöön olimme valinneet yhdessä arkkitehdin kanssa tiskipöytään hanan, jossa oli myös ulosvedettävä käsisuihku. Se oli kätevä isoja vaaseja ja vateja käsin tiskatessa.  Hanan vedentulo vaihdettiin suihkuun tuosta nupista kuvan keskellä.  Eli tiskipöytään oli vedelle kaksi eri reittiä. 

Joskus viime talvena hana alkoi tihkuttaa juuresta vähän tiskipöydälle.  Ennen muinoin olisi ehkä tiivisteitä vähän korjattu.  Mutta ei, huoltomies sanoi, että hana pitää vaihtaa ja että tarvitaan oikea "putkari", koska vedet pitää jostain katkaista.  Sitä sitten käytiin moneen kertaan katsomassa ja sanoin, että haluan samalaisen hanan kuin ennenkin. Tiedän, että kalliimpi erikoishana pitää itse maksaa.   

Lopuksi sanottiin, että sellaisia hanoja ei enää saa. Pitää vaihtaa tavalliseen hanaan.  En jaksanut riidellä.  Yhtenä kauniina päivänä nuori huoltomies/putkimies tuli hanaa vaihtamaan.  Kudoin sukkaa olohuoneessa ja nuori mies sanoi, että "teillä on kyllä ihan väärin tehty nämä asennukset, kun teillä tiskikoneeseen menevässä vedessä on juomaveden suodatin".  Tässä vaiheessa hälytyskellojen olisi pitänyt soida, mutta kun vesijohtoasennuksista mitään ymmärrä, ei soinut. 

Helmikuussa vanha jääkappi meni vaihtoon.  Gigantista tuli uusi kaappi.  Jääkaapin takana oli paljon pölyä, vaan ei tippaakaan vettä. Ja ohut jääpalakoneen putki törrötti ponnekkaasti pystyssä. Oli muuten vaikea löytää sellaista jääkaappi-pakastinyhdistelmää, jossa ei ole jääpalakonetta. 

Nyt siis huoltoyhtiön kanssa samaan konserniin kuuluva vahinkotarkastaja lähetti raporttinsa. Vesivahingon syyksi hän ilmoitti "tulppaamaton jääpalakone" Se tulppaamaton alle 5 mm läpimitan ohut johdon pää oli yli metrin korkeudella vapaasti ilmassa.  Eikö siis vettä olisi edes vähän parketin pinnalla eikä puskisi alhaalta ylöspäin parketin läpi alta keittiössä, eteisessä ja olohuoneessa?   Tämä tapahtui parin tunnin aikana ja asettui kun kaikki vedentulo huoneistoon suljettiin.  

Vahinkopäivänä iltapäivällä tuli huoltoyhtiöstä taas kaksi miestä.  Saimme taas vettä.  He ottivat mukaansa sen vedensuodattimen ja johdon.  En kehdannut sanoa, että älkääpä hävittäkö todistusaineistoa. Toinen heistä osoitti tuota käsisuihkun nuppia/hanaa  ja sanoi, että tästä hanasta menee vesi jääpalakoneeseen, eikä saa yhtään avata, kun vesi tulee kovalla paineella.  Mikä on nyt ihan outoa.  Emme siis avaa.  Mutta eikö siitä vedentulo olisi pitänyt katkaista silloin, kun hana vaihdettiin? 

Eli vuodon syynä on se, että en ollut tulppauttanut jääpalakoneen vesiputken kärkeä. Ei siis putkimies, joka oli sieltä tiskipöydän alta avannut voimallisen vedentulon jonnekin, ehkä sinne tiskikoneen alle.  Emme vieläkään tiedä, minne, sillä ei sieltä tulppaamattoman putken lähettyviltä vettä ole näkynyt, vaan kaikki oli parketin alla. Onko huolimaton vanhus, joka ei ymmärrä tulppauttaa kärkeä, vaan ammattimies, joka putkimiehen työkaluilla avaa vedentulon? 

Valvottava tehtävä 

Tämä on ahdistavaa.  En puhu evakkoon lähdöstä, tämä on onneksi vielä koti, jonne on aikanaan turvallinen pääsy takaisin. Ymmärtääkseni kotivakuutus tämän pääosin korvaa, ja omavastuista selvitään. 

Pahinta on tämä epäoikeudenmukaisuus.  Minun ilmeisesti on viisainta kiltisti hyväksyä tuo järjetön vahinkoraportti, sillä muuten ei päästä aloittamaan lattian purkua ja kuivatusta.  Eikä terveydentilamme  kestäisi nyt mitään riitelyä. 

Aika ovela veto Kotikatu-yhtymältä hankkia omistukseensa kaikki vesivahinkojen tarkastus- ja korjausliikkeet.  Ei tule vastuuta asennusvirheistä. 

Tässä nyt pitäisi suunnitella tulevaisuutta.  Eikä tiedä, mitä seuraavaksi.  Onneksi pääsemme remontin alta väistöasuntoon loppukuusta. Mutta pitäisi jaksaa pakata, muuttaa, jotenkin tuota kuivatus- ja korjaustyötä suunnitella ja ilmeisesti sitä olisi viisainta hyvin valvoa. Aluksi valvoin kolme yötä huolehtimassa, viime yönä jo sain unen päästä kiinni. Vanha ihminen on näissä asioissa aika avuton.

Yksi valopilkku tässä kauheudessa on talomme mukavat naapurit.  Vaikka tästä on naapureillekin harmia ja melua tulossa, kaikki tapaamani ovat olleet ihanan myötätuntoisia. 

Se Kotikatu-konserniin kuuluva vahinkokartoittaja sanoi, että keskiviikkoon mennessä oli sillä viikolla hänen kohdallaan jo seitsemäs vesivahinko.   Ilmeisesti kiirettä pitää.  

Sähköturvallisuudesta ja sähköasentajien ammattipätevyydestä on tiukat ohjeistukset.  Väärin asennettu sähkötyö voi aiheuttaa kuolemanvaaran.  Näitä putkivahinkoja tuntuu tapahtuvan aika usein.  Sen ei kai ole niin väliä, kun vesivahingosta ei henki mene.  Minulta tämä kuitenkin taitaa lopun terveyteni viedä, vaikka henkiin jäisinkin. 
P.S.  Huomasin, että putkistoasioissa on monenlaista ammattisanastoa, jota en hallitse.  Kiitos, jos olet jaksanut lukea.  

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Voimia, Satu! 💛