maanantai 7. lokakuuta 2013

Lääkärikunnan medianhallinta hakusessa

Kirjoitin tänään Potilaan Lääkärilehden Potilaan Ääni  kolumnissa, että Englannissa laatulehdistössä oli hyviä artikkeleita sairaanhoidon kustannus- hyötysuhteesta.  Siihen aikaan sattuneesta syystä kiinnosti mm. MS-taudin hoidossa käytettävät betainterferonit (Rebif, Beraferon, Avonex), joita Suomessa Kela korvasi.  Englannissa asiantuntijat katsoivat, että potilaalle hyöty on niin vähäinen, ettei yhteiskunnan varoja niihin kuulu uhrata.

Samoin uusista syöpähoidoista kirjoitettiin.  Toisin kuin Suomessa, lehtiin ja televisioon haastateltiin asiantuntijoita.  BBC:llä ja laatulehdillä on toimittajia, joilla on lääkärin koulutus ja kyky arvioida lääketieteellisiä asioita. Englannissa tosin löytyi asiantuntijoita haastateltavaksi.  Entä meillä, lehdille on olemassa vain yksi ravitsemusasiantuntija, traumatologi Antti Heikkilä ja televisiossa pidetään peräsuolesta terveydentilaa tutkivasta verisuonikirugi Taina Somppi.  Suomessa on parikymmentätuhatta lääkäriä.  Heikkilät ja sompit puhuvat "lääkäreinä" ja heitä uskotaan "lääkäreinä".  

Suomesta kalliista lääkehoidosta on puhuttu vain silloin, kun Vesa-Matti Loiri esiintyi diabetes-lääkehoitonsa mannekiinina.  Tämä ehkä näyttää suomalaisen terveyspolitiikan suuntaa.  Suomessa tarvitaan siis vain tarpeeksi kuuluisa julkkis, niin Hila kääntää kelkkansa. 

Iltapäivälehdistöllä kisa lukijoista, eli on haastateltava hyvin myyviä ja kärkeviä lausuntoja antavia asiantuntjoita.  Asiantuntijoiden asiantuntemuksesta viis.  Toisaalta kaikki julkisuuteen tulevat asiantuntijat lässyttävät virkansa puolesta itsestään selvyyksiä latteasti. Ymmärrän lehtiä, ei heidän jorinoistaan lukijaa kiinnostavaa juttua saa kasattua. Ortodoksimedisiina kaipaa jotain mediaseksikkäämpää vetonaulaa kansanvalistukseen.

Me toki tiedämme, että budjetin alijäämä on monta miljardia euroa. Perusterveydenhoito ei ole kallista.  Erikoissairaanhoito on.   Olemmeko nähneet yhtään järkevää artikkelia erikoissairaanhoidon kustannuksista.  Arvioidaanko, mitä, ketä, ja millä keinoin hyvinvointivaltiossa voidaan hoitaa. Kun kukaan ei rohkene sanoa, että kaikkeen raha ei riitä. Jossain tulee raja vastaan. Kaipasin kolumnissa laadukasta keskustelua sairaanhoidon kustannuspaineista.

Tämän päivän lehdet luettuani totesin, että eipä taida toive toteutua.  Ei ole toimittajia, jotka osaisivat tehdä näin vaikeista asioista juttuja.  Eikä taida olla oikeita asiantuntijoita, jotka sanoisivat julkisuuten jotain järkevää.  Niinpä erikoissairaanhoidon suurista linjauksista ei puhuta julkisuudessa.

#potilaan laakarilehti #potilas #Avonex #Rebif #Betaferon #Antti Heikkilä #Taina Somppi #THL #Vesa-Matti Loiri  #ravitsemussuositus

Ei kommentteja: