sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Tunne äly!

Perjantaina huomasin yllätyksekseni Musiikkitalossa katsoessani mykkäfilmiä Tukkijoella, että "Äly hoi älä jätä" on suomenkielessä  hyvin vakiintunut sanonta. Se saa koko ajan uusia merkityssisältöjä ikääntymisen ja rakennemuutoksen myötä.

Minä ja vanhempani ovat saaneet elää aikakautta, kun tekniikka tuli helpottamaan arkipäiväistä elämää.  Muistan toki, miten pikkutyttönä saunalla oltiin äidin kanssa pyykillä. Pyykit huuhdottiin joessa.  Minäkin putosin pari kertaa jokeen, mutta äiti nappasi letistä kiinni ja nosti laiturille.  Lakanat keitettiin saunanpadassa ja pikkupyykki hinkattiin puhtaaksi pyykkilaudalla.  Pesukone saatiin joskus 1950-luvun puolivälissä, samoin jääkaappi. Pölynimuri (joka muuten kesti  yli 30 vuotta) tuli seuraavalla vuosikymmenellä.

Viime vuodet tekniikka on edistynyt niin pitkälle, että uudet laitteet aiheuttavat lähinnä ahdistusta.  Niin tietokoneen kuin kännykän vaihto pelottaa jo etukäteen. Uusi tekniikka ei olekaan ilon, vaan ahdistuksen aihe. Nyt hankimme älytelevision ja valvoin monta yötä etukäteen, miten sitä oppii käyttämään.  En osaa vielä viittilöidä enkä puhua sille, mutta äkkiseltään se on oikeastaan helpompi kuin vanha digisovittimen ja telkkarin yhdistelmä. Paljon helpompi kuin Windows 8 tai Lumia. Jos Samsumg valtaa lisää markkinoita, en ole ole yhtään hämmästynyt. Toisin kuin Nokia, se lienee ajatellut, mitä asiakkaat haluaisivat.

Vihan, suuttumuksen, jopa väkivallan taustalla on tutkimustiedon mukaan ahdistus hallitsemattomasta tilanteesta.  Turhautuminen muuttuu kiukuksi, itsehillinnän pettäessä voi olla huonoja seurauksia.  Meillä ei palanut hihat television kanssa, sillä tilasimme kuljetuksen lisäksi asennuksen. Hihat olivat palaa palovaroittimen kanssa.  Emme nyt niin mahdottoman vanhoja ole, mutta kuinkahan monta mummua on tippunut tikkailta tai rappujakkaralta yrittäessään vaihtaa palovaroittimen pattereita saadakseen vinkumisen loppumaan?  

Olin oikein älykursseilla.  Ilmoittauduin Windows 8-kurssille, yhteensä 10 tuntia. Kurssipaikkana oli Työväentalo.  Ajattelin, että isävainaa kääntyy haudassaan, jos tietää, missä opiskelen.  Kurssi on surkea.  Opettajakaan ei osaa Windows 8:aa ja marisee vaan, miten vaikea se on. Ainoa opittu asia on pikakuvakkeen teko "Sammuta" -toiminnolle.  Kaikki kurssilaiset osasivat kyllä sammuttaa koneensa ilman pikakuvaketta.  Voisin antaa vinkin Työväen Sivistysliitolle siitä, millaiselle seniorikurssille olisi tarvetta. 

He voisivat järjestää käytöskurssin äkäisille senioreille .  Työväentalossa ulos mennessä painoimme hissin happulaa.  Hissi pysähtyi, pari ensimmäistä astui sisään kun hissistä kuului kiukkuinen ääni.  "Tänne ei voi tulla enempää".  Sanoin hississä ennestään oleville kauniisti: "Päivää". Ei tullut vastausta, vaan äkäistä mussutusta eläkeläisen yksityisyydestä.  Ex-presidenttimmehän se siinä.  Olin kyllä kuullut, että hän räyhää alaisilleen, mutta en häntä noin äksyksi arvannut.#työväentalo #Tarja Halonen #Window 8 #älytelevisio #Samsung  #Nokia
 


Ei kommentteja: