maanantai 24. maaliskuuta 2014

Älystressitesti 4.0 ja ideoita kehysriiheen

Vuoden mittaan älyä on venytetty äärimmilleen.  Ensiksi tämä läppäri ja Windows 8. Sitten heti perään tuo Lumia 920, jossa onneksi tämä Windows 8 ja syksyllä vielä älytelevisio.  Voi sitä tuskaa ja turhautumista matkan varrella.

Kun ikäluokkani oli työelämässä, firmoissa oli atk-tukihenkilöitä. Kun ensimmäinen Word-ohjelma ostettiin firmaan joskus hamalla 80-luvulla, se maksoi suunnilleen yhden sihteerin kuukausipalkan verran ja ohjelmaa varten sihteerin piti mennä parin päivän kalliille kurssille. Nyt koneet vaan haetaan kaupasta, käyttöohjeitakaan ei ole. Saati sitten kursseja.

Uutena älyähkynä on tabletti. Piti mukamas sellainenkin olla kun kaikilla muillakin on. On teknologiasta iloakin.  Maailma on niin kutistunut, kysyin neuvoa laitteen valinnasta lähipiiristä. Ja sitten vasta huomasin, että lähipiiri oli Bhutanissa.  Oli vielä etsinyt Verkkokaupan tarjouksen, ja kävin hakemassa Surface 2:n.

Kone piti myös saada käyttöön.  En sitä olisi saanut edes käytiin ilman apuja. Olinkin jo haaveillut tietokoneapulaisesta.  Onneksi löysin Siwan seinältä ilmoituksen tietokoneavusta. Hyvä apumuisti löytyikin, ihan saa oikean laskun veroilmoituksen vähennyksiin liitettäväksi.  Hän kävisi vaikka atk-tukihenkilöstä paitsi että nykyään tukihenkilöitä on vain juopoilla ja mielenterveyskuntoutujilla.  Eli turhamaisuus ei salli tukihenkilötitteliä vaan kutsun häntä asiantuntijaksi ja ongelmanratkaisijaksi. Ja olen hyvä keksimään ongelmia. Itse olen suurin ongelma. Potkulautamies kirjoittaa tästä lähemmin, jos kiinnostaa.

Onneksi työnvälityksenä Siwan ilmoitustaulu teki tehtävänsä. Yritin nimittäin googlata, miten voisi ilmoittaa avoimen työpaikan. Yritin hakea työnvälitystä.  Ei kuulkaa sellaista löydä mistään.  On kyllä Avia ja Elyä.  Niissä ei työnvälityksestä puhuta mitään, tunkee vain loputtomasti tukia työllistämiseen.  En minä mitään tukia olisi halunnut, olisin tarjonnut vähän osa-aikaista tilapäistyötä.

Työttömyyttä voisi ensiksi hoitaa sillä, että työntekijöitä voisi hakea jostain. Nyt on kevät. On myös paljon pesemättömiä ikkunoita. Nykyteknologialla olisi helppo kehittää ohjelmia, joilla lähistöltä voisi löytää ikkunanpesijän, pyöränkorjaajan, jalkahoitajan, atk-tukihenkilön, siivoojan, leipojan, taulun seinään proppaajan...   Vuoden alusta on työtön on voinut ansaita 300 euroa kuussa tukiaan menettämättä.  Ihan oikein kehysriihessä aiotaan poistaa turhanaikaisia yritystukia.  Elyt ja Avit voisivat aloittaa taas työnvälityksen. Palkka sitten menisi suoraan työnvälitykseen bruttona, joka hoitaisi työnantajabyrokratian. Siinä kun aikansa olisivat huomanneet, kunka viheliäiseksi työnantajan elämä on tullut, hoksaisivat tehdä asialle jotain.

Siwan seinältä löytämä lisämuisti on oiva apu.  Tekoälyä on kehitetty monta vuotta, mutta ei ole vielä keksitty piuhoja, joilla sitä voisi laittaa suoraan tarvitseville aivoille.

Ensi sunnuntaina lähden tablettiälyni kanssa Nizzaan, raportoin sieltä sitten suoraan, jos älyni riittää älylaitteeseen.

#kehysriihi

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Ajatus avun paremmasta saatavuudesta on osuva. Uskon etta tekijoita loytyy, kunhan saataisiin lisamuistit ja muut avukkeet paremmin kohtaamaan tarvitsijansa.