sunnuntai 5. helmikuuta 2023

Järjestystä loppuiäksi ja sen jälkeen

 

Nyt on meneillään loppuelämän siivousprojekti.  Maikkarilla oli reality ohjelma Kaaoksen kesyttäjät. Formaatin englanninkielinen nimi oli Sort out your life. Puhutteleva otsikko. Ajattelin tehdä juuri niin.

Ohjelmaformaatissa asunnon kaikki irtain (huonekaluja lukuun ottamatta) viedään suureen varastohalliin.  Vain puolet tavaroista saa viedä takaisin kotiin.  Loput kolmeen kasaan, roskiin, kierrätykseen tai myyntiin. Apuna oli ammattijärjestäjä, jonkinlainen konmarittaja. Kodeista tuli siistejä. Minun tavaroillani on tarinansa.  Esineeseen voi liittyä muisto, tunteita. Lasten piirustukset tai lelu. Esineillä voi olla rahallista arvoa. Jokin esine voi olla rakas lapselleni.

Meillä on aika siistiä, kaapitkin ovat kohtalaisessa järjestyksessä. Kun vanhuus etenee, hahmottaminen vaikeutuu, tavarat on saatava paljon vähemmäksi.  Ratkaisu ei ole kertarysäys, tavaran vähentäminen on tehtävä viisasti, harkiten tunteita unohtamatta. Se on mahdollista ja voi oikeastaan olla ihan hauskaa ja palkitsevaa. Tässä blogissani kerron nyt parhaat vinkit iloiseen loppuelämän siivousprojektiin. 

Tällä hetkellä ei ole muita kiireitä ja tavoitteena on jättää siisti pesä - ettei minusta olisi liikaa vaivaa rakkaille lapsilleni. Tein suunnitelman: yksi hylly, laatikko tai mappi päivässä. Valikoivasti sieltä täältä. Ei mitään kokonaisvaltaista suursiivousta, vähän kerrallaan sieltä täältä. 

Loppuelämän sortteeraus alkoi tärkeimpien papereiden siivouksesta.  Niistä, joiden pitää varmasti löytyä silloin kun tarvitaan.  Monet asiat ovat muuttuneet digiaikaan siirryttäessä ja mummot eivät aina pysy kehityksen kelkassa. Tässä viiden pisteen vinkit.

Testamentin säilytyspaikka  

Ennen vanhaan ihmisillä oli pankissa tallelokeroita.  Ne ovat kuolinpesälle varsin hankalia. Kallistakin on.  Ellei sinulla ole röykkiöitä timantteja tai kultaharkkoja, ei kannata. 

Päivitimme testamentin Nordeassa.  Pankki myös säilyttää asiakirjan. Kannattaa kysyä omasta pankista. Pankki ilmoittaa sitten kuolinpesälle, että siellä on testamentti säilytyksessä. Loppuelämän sairauksien kaaoksessa voi paperit mennä hukkaan. 

Verosuunnittelun kannalta on hyvä tietää, että vaikkapa lapsenlapsille voi testamentata 19 900 € verovapaasti.  Teimme tällaisen lisäyksen.

Asunnon osakekirjat  Tämän vuoden aikana asunnon osakekirjat muuttuvat sähköisiksi.  Kaikki taloyhtiöt eivät ole vielä muuttaneet osakerekiseriään sähköiseksi.  Osakkaalla on 10 vuotta aikaa tehdä muutos.  Pankin juristi ystävällisesti neuvoi, että viisas muuttaa heti.  Edunvalvojalle tai kuolinpesälle on hankalampaa kuin elävänä itse tehdä.  Lapset sitten aikanaan kiittelevät kaukokatseista mummoaan.


Edunvalvontavaltakirja

Digitalisaatio etenee ja jossain vaiheessa oma äly ei enää riitä kun asioiden hoito tulee entistä monimutkaisemmaksi.  Liittymäsopimukset, sähkösopimukset, jopa digikanavat ovat jo niin vaikeita, että apua tarvitsee jo ennen kuin dementia tekee sopimukset puolestani. Toisaalta edunvalvonta tulee helpommaksi, kun osaava voi  hoitaa asiat sähköisesti eikä joka virastossa ja pankissa tarvitse käydä itse jonottamassa.  Nämä asiat on järjestettävä ja niille löydettävä hyvä paikka ihan ensimmäiseksi.

Minne tarpeettomat tavarat?

Kaikelle löytyy paikka, kunhan vähän selvittelee.  Seuraavassa blogissa aloitetaan konsadutus kirjahyllystä. 




1 kommentti:

potkulautamies kirjoitti...

Juuri näin, oikeeta asiaa Rouva kirjottaa- Ukkoki oikees paikas. Rakkaurella (huom. tamperelainen ärrrä, nääs) Kari