sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Jumala loi taivaan ja maan, hallitusko luo työpaikkoja?

Firmassa "loimme" aikanaan tyhjästä toistasataa työpaikkaa.  Kummallista, että puhutaan työpaikkojen luomisesta.  Niitä ei toden totta luoda. Kas näin uusi työpaikka syntyy: yrittäjä hankkii ensin tilauksia, josita tulee rahaa, jolla maksetaan palkkaa.

Työn teettämiseen eli työntekijän palkkaamiseen on rakennettu käsittämättömän monimutkainen byrokratia. Kun joku viikko sitten oli puhetta eläkevakuutusyhtiöiden johtoportaan jättibonuksista, joku valopää sanoi televisiohaastattelussa, että "palkan maksaa työmarkkinaosapuolet".  Työmarkkinaosapuoli ja työpaikan luominen on samanlaista pseudopuhetta, tyhjänpäiväisiä sanoja. Kuuluisa kolmikantamme on vieraannnuttanut työntekemisen ja teettämisen sen todellisesta olemuksesta.  On siis yrittäjä, jonka hankki työt markkinoilta ja sitten hän ostaa työpanosta työntekijältä, siis ihmiseltä eikä työmarkkinaosapuolelta.  Työpanos maksetaan yrittäjän hankkimilla rahoilla, jota sitten kutsutaan palkaksi. 

Jos hallitus ihan tosissaan haluaisi tehdä työllistämisen ja uuden työntekijän palkkaamisen helpommaksi, olisi ensiksi alettava turhan byrokratian purkamisesta. Mutta katsos kun byrokraatit eivät voi tehdä itseään tarpeettomiksi, he tekevät yhä uusia lupa-, tarkastus-, valvonta- ja kontrollimekanismeja, että voisivat työllistää itseään ja palkata uusia alaisia ja byrokratiaa pyörittämään.

Tämän päivän (1.9.) Hesarissa kauhisteltiin sitä, että kunnan tarkastajat eivät ehdi käydä paikkakunnan kaikkia kuppiloita tarkastamassa.  Ihan kuvaan oli päässyt jonkin Kotipizzan lattianpesumoppi, jolla ei ollut asianmukaista kuivaustelinettä.  Eikös ole kammottavaa?  Tällaisia huimia epäkohtia paljastava tutkiva journalismi selvittänee seuraavaksi, mistä luotaisiin rahaa lisäbyrokraattien palkkaamiseen, jotta jokainen moppi saisi telineensä.

Valtio ja kunnat voivat kyllä luoda uusia työpaikkoja. Tähän asti se on käynyt laatuun, kun on ollut rahaa ja kun ei enää ollut, sai vielä velkaa.  Nyt tämä luovuus on loppuunkaluttu. Rakenneuudistus toivon mukaan tarkoittaa byrokratian purkua.  Moppitelineen tarkastajat voisi panna oikeisiin töihin.


  

Ei kommentteja: