maanantai 9. syyskuuta 2013

Ruskaa ja tuskaa

Kuulin joskus sanonnan, että ruska alkaa Levillä 9.9. kello 9.  Muutaman vuoden perspektiivillä voi sanoa, että aika hyvin osuu kohdalle.  Ruskassa on oma taikansa, varsinkin näin auringon paisteessa on kuin maisemapostikortissa eläisi.

Muuten elämä on ajoittain hyvin tuskallista - ei, ei mikään tauti, noidannuoli, päänsärky tai kolotus.  Se on vaan tämä jakuva tupakantuska, mikä jäytää. On niin helppoa sanoa: "Lopeta tupakointi".  Meillähän rittää pekkapuskia, jotka sanovat, lopeta sitä ja tätä, laihdu ja aloita kuntoilu ja tervellinen elämä. On tässä nyt ketkuteltu puolitoista kuukautta ilman savukkeita.  Pikkusikareihin välillä sorruin. Sehän sitten tarkoitti sitä, että piti aloittaa koko kärsimys uudestaan. 

Oikeastaan on aika mielenkiintoista pohdiskella, miksi tupakkaa ylipäänsä poltetaan. Minulla kun lopettamisyritykset ennemmin tai myöhemmin kaatuvat joko kiukkuisuuteen tai masennukseen. Tällä kertaa olen ajatellut, että polttelen mieluummin hihani kuin tupakan.  Se on tietysti rasittavaa niille, jotka sattuvat paikalle kun räyhään. Toisaalta se on harmitonta, toistaiseksi en ole koskaan käyttänyt fyysistä väkivaltaa ja tyytynyt kiroiluun ja sitäkin enimmäkseen itselleni ja vain kotioloissa.  Muistan kyllä, miten perheeni jo vuosikymmenä sitten huokasi helpotuksesta tyytyväisenä kun tupakkalakkoni päättyi.

Masennus on toinen juttu.  Ehkäpä lisääntynyt masentuneisuus johtuukin vähentyneestä tupakoinnista? Nyt on tullut tutkimustietoja siitä, että skitsofreniapotilaista noin 70% tupakoi ja masentuneistakin suuri osa. Tiettävästi on hyviä masennuslääkkeitä ja vakavissa tapauksissa niitä onkin pakko käyttää. Mutta jos tasapainottelee jossain toimintakyvyn ja masennuksen rajamailla, niin ehkä sittenkin on parempi polttaa tupakkaa kuin maata sängyn pohjalla masennuksen syövereissä.  Olen siis päättänyt, että toisin kuin raitistuneet juopot, en ryhdy paheksumaan tupakoivia.  Ajattelen niin, että toivottavasti tuo ihminen saa masennukseensa ja ahdistukseensa lohtua tupakastaan.  Vaikka pitää tunnustaa, että aika tyhmältä tuo tupakointi näyttää...


Ei kommentteja: