maanantai 11. marraskuuta 2013

Hoitotahto, Muistiliitto ja tuoreemmat ajatukset

Kirjoitin Potilaan Ääni-palstalle Potilaan Lääkärilehteen hoitotahdosta ja siinä tulin pitkästä aikaa katsoneeksi, onko jotain uutta löytynyt aiheesta sitten vuoden 2006. Minustahan tuli tietokirjailija sen vuoksi, että tein niin hyvän hoitotahdon, että siitä piti kertoa enemmän.  Tästä seurasi aikanaan ensimmäinen kirjani, Sairaan hyvä potilas. Ilman hoitotahtoa minusta ei siis olisi tullut Tieto-Finlandia ehdokasta, mikä oli hieno kokemus.

Kirja näkyykin olevan usein mainittu eri lähdeluetteloissa.  Nyt saattaisin kirjoittaa hiukan eri asioita painottaen. Vuosien kuluessa Terho-kodin johtaja Juha Hänninen on muuttanut kantaansa eutanasiaan.  Eutanasiaa puoltava yhdistys Exitus on suomalaisen yhdistystoiminnan tapaan jo vuosia sitten joutunut sellaiseen hajaannuksen tilaan, että joutuvat verkkosivuillaan kuuluttamaan hallituksen jäseneksi vapaaehtoisia. Harmillista, isoon aiheeseen tarvittaisin uskottavampia keskustelijoita.

Hoitotahto on sen verran monisyinen kysymys, että sitä tehdessään on otettava kantaa elämän isoihin asioihin. Puolihuolimattomasti heittämäni ajatus kuolemantapavalmennuksesta ei ehkä sittenkään ole ihan vitsi. Hoitotahdon tekemiseen tarvitaan aika paljon tietoa, siihen liittyen on tehtävä edunvalvontavaltuutus ja ihan tavallinen testamenttikin on hyvä tehdä.  Puhumattakaan siitä, että kertoo omaisilleen, minne ja miten haluaa tulla haudatuksi.  Lehdissä on kerrottu tapauksista, jossa omaiset riitelevät eri oikeusasteissa hautapaikasta.

Hoitotahdossani tärkein asia on siinä, että olen valtuuttanut nimeltä mainitun lääkärin (varmuuden vuoksi kolme vaihtoehtoa) tekemään päätöksen hoidosta kieltäytymisestä ja elvytyskiellosta mahdollisen dementian edettyä.  Joku luuli, että on vaikea saada lääkäriä ottamaan valtuutuksen vastaan. (Valtuutuksessa valtuutetun pitää suostua).  Ei ollenkaan.  Aivan hiljattain eräs nuori lääkäri sanoi valtuutusta kysyttäessä.  "Sehän on hienoin luottamuksenosoitus, minkä lääkäri voi saada".

Hiukan harmittaa, että hoitotahtomalleja etsiessäni jostain syystä Muistiliiton sivuilta en ollut havainnut hoitotahtolomaketta.  Se on useamman klikkauksen takana. Muistiliitto on loistavasti onnistunut selkokielistämään vaikeat asiat.  Se olisi pitänyt mainita toiseksi parhaana mallina.  Se paras on tietysti omassa kirjassani.

#Muistiliitto #exitus #hoitotahto #Potilaan LääkärilehtiEi kommentteja: