Seinäjoella puhuin hoitotahdosta, koska sitä oli toivottu. Otin junaan matkalukemiseksi oman kirjani pokkariversion, nimeltään "Sairasta!", mikä ei ole ollenkaan yhtä hyvä kuin alkuperäinen "Sairaan hyvä potilas". Mutta kirjailijan on syytä olla iloinen, kun kustantaja haluaa julkaista samat asiat toiseen kertaan eri paketissa.
Piti kyllä oikein ihailla itseäni. Miten ihmeessä olenkin osannut kirjoittaa noin hyvin ja viisaasti? Lienee muistojen kultaamista, ajan patinaa tai sen sellaista. Tarkistin hoitotahtoa koskevan tekstin ja tuumasin, että kyllä siitä tuli kerralla valmis. Hoitotahdon lääketieteellisen sisällön tarkistin lääkäriltä ja oikeusopillisen sisällön laati siviilioikeuteen varsin hyvin perehtynyt asianajaja.
Yleisöllä oli hyviä kysymyksiä. Näihin asioihin ei oikein ole nopeita ja yksiselitteisiä vastauksia. Miten hoitotahto tehdään? Ensin on tiedettävä, mitä haluaa. Se edellyttää sitä, että pystyy näkemään itsensä hyvin sairaana, ehkä puhekyvyttömänä, kuurona, sokeana tai Alzheimerin pimentämällä mielellä. Siitä sitten voi ryhtyä hahmottamaan, miten ja missä silloin haluaisi olla, millaista hoivaa ja hoitoa toivoisi...
Paitsi että kukaan ei tunnu tietävän, mitä jo valmiille hoitotahdolle tehdään. Kenelle se annetaan, kuka huolehtii, että sitä noudatetaan. Kaikki yksityiskohdat on osattava ennakoida hyvin. Ei tähän nyt mitään uusia lakeja tarvita, mutta hiukan parempaa ohjeistusta potilas toivoisi. Niin monenlaisia kysymyksiä eilenkin sai kuulla. Enkä nyt jaksa vielä uutta kirjaa ihan pelkästä kuolemasta ja kuolemaan valmistautumisesta kirjoittaa. Vaikka ilmeisesti pitäisi. Enkä ollenkaan tiedä, olenko kuolemansuunnittelun ammattilainen, enemmänkin amatööri.
Myös eilen tuli selväksi, että eniten pelottaa Alzheimer tai muu mielen ja muistin sumentaja. Hoidosta kieltäytyminen on mahdollista. Mutta onko mahdollista etukäteen kieltää syöttäminen sitten kun ei enää itse muista mitä lusikalla tehdään.
Luentojen välillä ehdin hiukan neuvoa paria ihmistä. Hoitotahto ja edunvalvontavaltuutus on sen verran iso paketti, että siihen pitäisi olla asiaan erikoistuneita toimistoja. Useimmiten kun ei voi antaa yksiselitteisiä neuvoja, Ylipäänsä ei pitäisi niin kovasti olla antamassa neuvoja ihmisille siitä, miten heidän pitäisi elää. Vielä haastavampaa on ohjeistaa sitä, miten heidän pitäisi kuolla.
#hoitotahto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti