Viime viikkojen puoskarointikeskustelu on totta vieköön ollut värikästä. Jos lähdetään siitä, että uskomushoitoihin uskovat olisivat vähemmistökansallisuuksia tai vaikkapa muslimeita, heihin kohdistuva vihapuhe olisi lähes rikollista. Etenkin jotkut lääkärit ovat kiihkeässä noitavainossaan lähinnä säälittäviä.
Uskomushoitoja ei tietenkään pidä Kela-korvata. Omalla rahallaan ihmisen on lupa ostaa hyvinvointipalveluita. Julkisuudessa potilaita vähättelevät ja loukkaavat lääkärit sahaavat omaa oksaansa osoittamalla empatiakyvyn puutteensa ja tietämättömyytensä uusimmasta lumelääkintää koskevasta tutkimustiedosta.
Toiminnallisella aivokuvantamisella voidaan nähdä kipu ihmisen aivoissa. Sitä voidaan kuvata. Ei tarvitse edes luottaa potilaan kertomukseen. Lumelääkkeillä on tehty mitä mielenkiintoisimpia tutkimuksia. Kipu saattaa lievittyä jopa tilanteessa, jossa potilas tietää saavansa lumelääkettä.
Kirjoitin Potilaan Lääkärilehteen "Potilaan Ääni" -kolumnin uskomushoitoasioista. Se herätti jossain määrin keskustelua, mikä oli tarkoituskin. Luultavasti Markku Myllykangas ja uskomushoitosuskonlahkolaisensa ovat lähettäneet tulikivenkatkuista postia toimitukseen. Mielenkiintoinen yhteensattuma olikin, että seuraavana päivänä professori Eija Kalso kirjoitti "Lääkärin Ääni" -palstalla uusista tutkimushavainnoista. Lääkärin vuorovaikutustaitojen merkitystä potilaan voinnin kohenemisessa ei voi koskaan yliarvioida.
Lääkäri voi olemuksellaan lumevaikuttaa. Otan nyt yhden konkreettisen esimerkin: Meilahdessa kuuden hengen huoneeseen tuli professorinkierrolle Kimmo Kontula. Kaikki potilaat tunsivat olonsa kierron jälkeen paljon paremmaksi. Puolikuolleeksi luulemani mummo nousi sängystä ja sanoi: "Kun professori sanoi päivää, minä paranin." Professorilla nyt vaan sattui olemaan luottamusta ja tulevaisuudenuskoa herättävä olemus. En silti sanoisi häntä puoskariksi.
Ilkeällä ja potilasta ymmärtämättömällä lääkärillä on kielteinen lumevaikutus. En nyt viitsi nimiä mainita, mutta olen kuullut lääkäreistä, joiden kierron jälkeen hoitajilla on kiire lohduttaa itkeviä. Kipulääkitykset on nostettava tappiin. Olen sellaisen joskus itsekin nähnyt.
Käytän siis omilla rahoillani joskus uskomuslääkintää, sillä uskon lumevaikutukseen. Lumevaikutus on tosi ja tieteellisesti tutkittu asia. Kutsuttakoon uskomushoitoja lumehoidoiksi tai päinvastoin. Jos joku potilas sanoo voivansa paremmin, pitäisikö se häneltä kieltää? Jos joku syöpäpotilas haluaa hoitojen lisäksi käyttää pakuriteetä tai jotain muuta humpuukia, onko lääkärin otettava häneltä lumevaikutus pois? Eikö siihen voi sanoa, että eipä kai siitä haittaakaan ole?
Ei ole montaa vuotta siitä, kun fibromyalgia ei ollut oikea sairaus. En ota kantaa siihen, onko vai ei. On silti ihmisiä, joilla on selittämättömiä kipuja, joihin koululääketieteellä on vähän vastauksia. Jos potilas menee lääkäriin ja sanoo olevansa kipeä ja lääkäri sanoo, että et ole, paraneeko potilaan elämänlaatu tästä hoidosta?
Olen parikymmentä vuotta käynyt Viron kylpylöissä virkistäytymässä ja joskus olen kyllä tullut parempaan kuntoonkin. Useimmiten kylpylähoidot - joita Keski-Euroopassa on harrastettu vuosisatoja - ovat olleet virolaislääkärin määräämiä. Muutama näistä lääkäreistä on muuttanut Suomeen terveyskeskuslääkäreiksi. Olivatko he puoskareita Virossa? Sata vuotta sitten suomalaiset, Mannerheimistä lähtien hoidattivat itseään kylpylöissä, ja sanatoriossa ulkomailla.
Hyvinvointiteollisuus on kasvava toimiala, siellä toimii myös hyvin paljon rehellisiä, veroa maksavia ja itsensä elättäviä pienyrittäjiä. Nyt on oltava tarkkana, etteivät päiviräsäset ja markkumyllykankaat vahvoine uskomuksineen aja suomalaisia Viroon tai vielä kauemmas.
Paljon tärkeämpi uutinen oli Helsingin Sanomissa: "Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri aloittaa yt:t."
Priorisointi on siis toden teolla alkanut. Keitä hoidetaan, keitä ei? Surullista sekin, että se oli pikku-uutinen. Luulenpa, että tämä on vasta alkua. Puoskarointihöpinöistä olisi nyt kiireesti siirryttävä vakavaan priorisointikeskusteluun.
#lumevaikutus #puoskarointi #potilas
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti