perjantai 9. elokuuta 2013

Twitterointi ahdistaa eläkeläishipsteriä

Sunday Timesin Style-liite on hipsterivanhusten lempparilehti. Rakas lapseni muistaa aina sunnuntaisin Suomeen Lontoosta tullessaan ostaa vanhalle äidille virkistyslehden. Vähemmänhipsteroituneille lukijoille palautan mieleen hipsterin määritelmän New York Timesista vuodelta 1999. Jorma Ollila ja Nokia eivät varmaan voimainsa tunnossa vaivautuneet pysähtymään ilmiön äärelle. "Hipster tunnistaa eksklusiiviset ilmiöt ennen kuin kukaan muu". Jorma Ollila on varmaan hyvä insinööri, mutta ilmeisesti hipsteröinnissä huonompi kuin Steven Jobs. Muistan kyllä, kuinka Style-liite hehkutti aikanaan Nokian banaanimallia. Se oli enemmän kansainvälistä suomalaismuotia kuin Marimekko ikinä.

Hipsteri on uhanalainen laji. Siitä on tullut niin arkipäiväistä ja internetin ja verkkokaupan ansiosta liian helposti saatavilla olevaa. Hipsterit ovat muuttuneet kevytversioksi ja tavanomaistuneet. Suunnilleen sama kuin että trendikahvilassa saa K-plussapisteitä tai biletysvaatteet Prismasta ja tietysti S-bonukset.

Hipsterin kevytversio on keski-ikäinen mies potkulaudalla. Muutenkin Arabianranta näyttää uhkaavasti kevythipsterialueelta.Täällä on niin kunnollisia ihmisiä. Kaikilla pikkuvauvoilla aurinkolasit ja puolentoistta metrin korkuisella kiipeilytelineellä kypärä päässä - luonnollisesti pehmustetulla leikkikentällä. Minua kiehtoo ajatus eläkeläishipsterismistä. Haluan ryhtyä hipsterivanhukseksi. Vanhushipsteri ennakoi tulevat vanhustrendit... Hipsterivanhus on hiukkasen anarkisti. Hän ei rasvaimetä läskejään, rypistyy kaikessa rauhassa, kiertää kuntosalit kaukaa ja tekee vain kivoja (sehän on melkein sama kuin cool) asioita. Potkulauta on fillaria ja kävelysauvoja coolimpaa. Hipsterivanhus saa pukeutua juuri niin mukavasti kuin lystää. Silti hipsterivanhus on sosiaalinen, hän huolehtii siitä, että hän elää hyvin. Hyvin elämiseen kuuluu hyvän tekeminen. Minäpä luulen, että hyvän tekeminen tulee muotiin. Pitää vaan muistaa tehdä tarpeeksi paljon hyvää itselleen, että jaksaisi antaa hyvää muille.

Hipsterivanhuksen ei tarvitse lähteä flow-festareille ja Luojan kiitos hänen ei enää tarvitse pönöttää Savonlinnassa. Hän saa ihan itse päättää, mistä tykkää. Hipsterivanhus ei halua olla elinikäinen oppija. Hän ottaa selvää vain asioista, jotka kiinnostavat. Nyt yritän ymmärtää twitteriä, mikä tuntuu vaikealta mutta jännittävältä. Olen jo liittynyt, mutta en ole uskaltanut kirjoittaa mitään. Onhan minulla vähän rajoitteita. Olen asettanut hipsteröintirajaksi sen, että lasteni tarvitsisi kovin paljon äitiään hävetä. Onneksi tuo Style neuvoi, että Instagramin voi ehkä jättää väliin ja siirtyä suoraan Tumblr:iin - mitä ihmettä se sitten lieneekin.Ei kommentteja: