keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Päivän SoTePäivän SoTe-typeryyskilpailussa kärkeen pääsi kehittämispäällikkö Maritta Korhonen THL:stä.  Tämän aamun Helsingin Sanomien artikkelissa Kohonen pelkää, että päästessään käsiksi omiin potilastietoihinsa ihmiset innostuvat tekemään omia diagnoosejaan. ”Potilastietojen yhteyteen pyritään saamaan linkkejä asiallisiin tietolähteisiin.  Näin potilaat eivät turvaudu niin helposti Suomi 24-diagnoonseihin, jotka ovat osoittautuneet jopa vaarallisiksi.”
Tiedonvälityksellisesti on mielenkiintoista, että HS:n paperilehdessä otsikkona on ”Tiedot lääkkeistä arkistoon” kun verkkolehden sama artikkeli on otsikoitu , minkähän vuoksi?

Potilaat saavat piilottaa tietojaan lääkäreiltä uudessa arkistossa


Omat potilastietoni eivät ole Suomi24-tietoa. Jos potilas ymmärtää paremmin omaa sairauttaan ja sen kulkua ja ylipäänsä tietää enemmän sairaudestaan, hän osaa paremmin hoitaa itseään. Parempi perehtyneisyys omiin tietoihin lisää elämänhallintaa ja potilaasta tulee subjekti eikä joku idioottirääpäle, jollaisena Korhonen tuntuu potilaita pitävän.  Siksi THL:n terveystäti haluaakin suojella potilaita itseään koskevalta tiedolta.  Onneksi minun kohdalleni ei ole koskaan osunut tuollaista holhoojatätiä lääkärinä. THL:n onkin nopeasti syytä korjata asenteitaan. Luottamuksellinen hoitosuhde ei kestä noin ylimielistä ja vähättelevää ajattelua. THL:n pitäisi kuitenkin pystyä näyttämään esimerkkiä potilaan kannustamisessa huolehtimaan itsestään ja terveydestään. 

En osaa kuvitella tilannetta, jossa potilas tekisi virhediagnoosin omista potilastiedoistaan. Voi olla yhtä hyvin mahdollista, että potilas voi auttaa lääkäriä diagnoosin löytämiseen, jos hän osaa kertoa oleellisia asioita itsestään ja sairaushistoriastaan.  Jotenkin tässä SoTe-sirkuksessa tuntuu siltä, että potilaan ja lääkärin lisäksi maahamme on tullut joku kolmas terveydenhuollosta päättävä byrokraattitaho, joka on pahasti vieraantunut oikeasta elämästä.
Olen viime aikoina seurannut terveyspolitiikan sirkusta niin lehdissä kuin omassa elämässäni. Toistaiseksi bloggaan näistä asioista ja kerron painavan potilasmielipiteen joka asiaan.

Ei kommentteja: