Nyt on puhuttu tietoturvasta. Minäkin olen ollut ja olen edelleenkin sitä mieltä, että tietoturvan suhteen ollaan liian hysteerisiä. Esimerkiksi surullinen Erikan kuolema. Jos lääkärit, sosiaaliviranomaiset ja poliisit olisivat vaihtaneet tietoja, olisi ehkä toisin. Toisaalta Mika Myllylän tietoja vakoilleet vahvistavat käsitystä poliisin tyhmyydestä. Jos poliisi itse jättää rikospaikalle sähköiset sormenjälkensä, kyseessä ei liene älyn jättiläinen. Sama koskee potilastietoja. Riittäisi rangaistukseksi julkihäpeä, mitä oikeuslaitosta ja poliiseja rasittamaan oikeudenkäynnin vaivoilta ja kuluilta.
Eli toisaalta puhutaan paremman tiedonkulun tarpeesta, joka on monesta syystä tärkeää. Henkiä on menetetty, kun tärkeät potilastiedot eivät ole välittyneet hoitopaikasta toiseen tai vuoronvaihdon jälkeen lääkäriltä toiselle.
Entä sitten USA:n tiedustelun, RSA:n toimintaa koskevat paljastukset? Olisiko niin, että tietoliikenteen seurannan ansiosta on vältetty joitain terroritekoja. Siitähän me emme mitään tiedä. Suomessa jotkut toimittajat ovat saaneet uhkauksia kaksikielisyyteen liittyen. On uhattu perhettäkin. Siinä lähettäjänä on Tor-verkko, jota käyttävät niin lapsipornon harrastajat kuin rikollisetkin. He taas saavat kaikessa rauhassa ylläpitää toimintaansa, eikä minkään maan poliisi pääse heihin käsiksi.
Minun Welho-sähköpostitiliäni on joku vakoillut. Minulla on jo vuosia ollut aina uusin F-securen www.f-secure.com maksetut ja ajan tasalla olleet uusimmat ohjelmat molemmissa koneissani. Welho-sähköpostien omistaja taitaa olla nykyisin dna. Dna on nyt kaupan, ehkä sen sähköpostitkin ovat olleet kaupan tai ainakin tarjolla vakoilijoille.
LinkedIn www.linkedIn.com on palvelu, johon kohteliaasti liityin, kun eräs mukava toimittaja, joka oli minua haastatellut (ja tehnyt ihan hyvän jutun), oli lähettänyt kutsun. Ajattelin, mikä ettei. Niinpä kirjauduin. Toinen tuttava LinkedIn:issä on suomalainen USA:n huippyliopistossa tutkijana toimiva professori. (Hän ehkä kiinnosti vakoilijoita eniten). Yhteensä kai kontakteja on vajaa kymmenen. Mitäpä minä LinkedIn:illä tekisin. olenhan joutilas eläkeläiskirjoittaja, jonka ei tarvitse verkostoitua.
Mutta LinkedIn alkoi lähettää ehdotuksia: People you may know. Eivät he kovin montaa ole ehdotelleet. Toistuvasti on ehdotettu Yhdysvalloissa asuvaa suomalaisnaista, jota en ollenkaan tunne. Mutta tiedän hänet: Hän on ystävättäreni tytär. Ystätävär oli siellä vierailulla ja lähetti minulle sähköpostin tyttärensä koneelta. Minulle on ehtotettu ystäväksi Terveystalon toimitusjohtaja Juha Tuomista, jota en myöskään tunne. Sairaan hyvä lääkäri -kirjaani tehdessä lähetin hänelle kysymyksen, johon hän ystävällisesti vastasi. Voisin jatkaa luetteloa ihmisistä, joita on viime aikoina ehdotettu. Kaikkiin liittyy se, että olen jossain vaiheessa ollut heihin sähköpostiyhteydessä. Ehdotukset voisi ymmärtää, jos ei olisi tätä USA:sta tullut minulle vieraan tyttären koneelta lähetettyä postia.
En enää tiedä, mitä pitäisi ajatella. Lähetän LinkedIn-kontakteilleni viestin, että taidan lopettaa tämän typerän palvelunne. LinkedIn taatusti vakoilee,vai wuotaako welho?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti