sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Sairaan hyvä potilas turhautuu netissäJoskus syksyllä tuli sääreen rupi, irtosi, tilalle kasvoi taas uusi.  Ihan pieni, ehkä 3x3 mm. Sitten tuli reiteen vähän isompi, sama juttu. Kari niitä katseli saunassa ja käski mennä lääkäriin, ettei ole syöpää.  En minä sitä nyt syöväksi ajatellut, mutta kun niitä yli puoli vuotta oli katsellut, tuumasin että voihan tuon selvittää.

En kehdannut terveyskeskukseen soittaakaan.  Onhan niillä muutakin tekemistä kuin pikkunäppylöiden näyttäjiä kuunnella. Niinpä googlettelin ihotautilääkäreitä, Terveystalo ja Mehiläinen ovat toistaiseksi boikotissa veroparatiisikytkennöissä, niinpä jäljelle jäi Diacor www.diacor.fi ja Aava www,aava.fi. Samalla päivälle löytyi Aavasta aika. Diacorissa olin aiemmin käynytkin, mutta en kehdannut mitättömien näppyjen kanssa professoria vaivata. Niinpä kävin lääkärissä, hän näppyjä vilkaisi ja sanoi, että otetaan koepala. Niinpä otettiin. Kela-korvausten jälkeen 273 €.  Tikin poisto kuului hintaan. Lääkäri soitti kolmen viikon päästä ja kertoi, että ei ole syöpää, vaan psoriaasityyppisiä muutoksia. Sain sentään kysyttyä, miten niitä hoidetaan. Lääkäri lupasi lähettää reseptin voiteesta, ”jota voi käyttää pari viikkoa.”

Hain kortisonivoiteen, rasvailin kiltisti enemmänkin kuin sallitut kaksi viikkoa, ruvet eivät hävinneet minnekään, yksi uusi ja vähän isompi ilmestyi polven tietämille.  Sitten olin Vallilan terveyskeskuksessa omalääkärillä ihan tavallisissa verenpaine- ja astma-asioissa.  Ohimennen sanoin, että on tuollainen psorintapainenkin tullut. Niinpä sitten näytin ruvet ja lääkäri sanoi, että niistä otetaan koesiivu, joka värjätään laboratoriossa.  Kun tulokset ovat tulleet, aletaan hoitamaan.  Ja kuulemma on uusi tehokkaampia lääkkeitä, jotka kyllä ovat kalliita, mutta niitä ei noin pienelle alueella paljon mene.

Näin siis julkinen terveydenhuolto taas voitti 1-0.  273 euroa Aavaan meni siis ketuille. Olisivat edes voineet lähettää sen patologin lausunnon. Yksityislääkärillä ei ollut aikomustakaan ryhtyä psoria hoitamaan, voiteenkin sain pyytämällä. Eipä siis ihme, että hänellä oli vastaanottoaikoja vapaana samalle päivälle.  Luultavasti kukaan muukaan ei mene toista kertaa. Ensi viikolla sitten omalääkäri ottaa uudet näytteet ja sen jälkeen aletaan hoitaa. 

Meninpä sitten googlettamaan, sairaan hyvänä potilaana ajattelin, että yritän itsekin parhaani mukaan hidastaa taudin leviämistä.  Sehän on tavallinen tauti, Suomessa on toistasataa myötäkärsijää. Kävin Terveyskirjaston www.terveyskirjasto.fi Käypä Hoito-sivuilla. Taudin aiheuttajakin selvisi, vuosi sitten sairastamani korvatulehdus- ja angiinakierteet todennäköisesti laukaisivat läntteilyn. Yritin etsiä sopivaa shampoota vähentämään päänahan kutinaa, olisin halunnut tietää, millä rasvataan ja miten.  Etenkin onko keinoja hidastaa leviämistä.

Ensimmäisenä tuli vastaan Psori on ihon Alla www.ihonalla.fi, joka on lääketehdas Jensenin ihan hyvin laadittu sivu, aika vaikeaa oli löytää sivun ylläpitäjää. Taustalla on lääketehdas Jensen-Cilag.. Psoriwiki, sivusto löytyy, sen on tarkoitettu Nupsoille, eli nuorille psoriaatikoille.  Sitä ylläpitää Leo Pharma.  Myös Iholiiton www.iholiitto.fisivuilla on tietoa, aika niukasti. Lääketehtaiden sivuilla on lääkärin vastauksia potilaskysymyksiin. Omaa tuotetta markkinoidaan aika diskreetisti.  Neuvotaan kysymään lääkäriltä, tosin kysymyksen teossa johdatellaan taitavasti.

On Iholiitto, on Psoriasisliitto www.psoriasisliitto.fi  Kaikille ihotautien alalajeille on liitto. Lääkefirmat ovat maksaneet itsensä googletusten kärkeen. Lääkefirmojen sivuilla on myös lääkäripalstoja, Iholiitolla ei. Psoriwikissä bloggaa psoria sairastava lääkäri, harvakseltaan mutta ihan mukavasti. Nuutuneita keskustelupalstojakin on, vastaamattomia kysymyksiä vuosien takaa.

En löytänyt netistä tolkullisia vastauksia kysymyksiini.  Erityisesti ketuttaa se, ettei missään saa käyttökelpoisia ja selkeitä itsehoito-ohjeita.  Kyllä aurinkoa. Laitetaanko aurinkovoidetta, millä kertoimella. Hiuspohjan psoriin on shampoita, minkä merkkisiä ne ovat.  Kävin apteekissa, siellä oli ranskalaista kalliitta Ducray-shampoita, mutta farmaseutti ei tiennyt, mikä niistä olisi sopivaa.

Jos noita liittoja ja läääkefirmoja on niin paljon, eivätkö voisi tehdä yhdet kunnolliset sivut. Ja Käypä Hoito-suosituksetkin voisivat antaa suosituksia siitä, mitä potilaat voivat ihan itse tehdä.

Tänään olin auringossa. MS ja aurinko on fantastinen yhdistelmä.  Raahustin kotiin jalat spagettina. Kivaa.  Aika turhauttaavaa oli nettisurffaus, monta tuntia meni enkä tullut hullua hurskaammaksi.

Ei kommentteja: