sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Tryffelihunajareseptit ja hillat kypsymässä

On supersomekokki Henri Alenin ja lempiravintolani Murun syytä, että innostuin kehittelemään salaatinkastikkeita. Assisissa shoppaillessa usutin matkaseuruettani ostamaan tryffeliöljyä ja tryffelihunajaa. Lupasin laittaa reseptit blogiin.

Ensin tietty pitää valmistella salaatinlehdet kunnolla.  Henri Alen opettaa sen hyvin videollaan.  Sitten hän vain toteaa, että salaatti tarvitsee vain hyvän kastikkeen, mutta sitäpä hän ei opeta. Paitsi että minä olen Alenia nuukempi ja käytän salaatista muutakin kuin parhaat keskilehdet.  Toivottavasti Alen seuraavaksi opettaa vinaigretten.

Murussa ja sen pikkusiskoravintola Pastiksessa otan aina alkuruuaksi vihreän salaatin, ei pelkästään nuukuuttani (maksaa noin 5 €), vaan siksi, että jälkiruuat ovat niiiiin hyviä. Muuten ei jäisi tilaa. Salaatissa on aina hyvä ja joskus erittäin hyvä vinaigrette, joista maiskuttelen ideoita.  Kotona sitten yritän saada samanlaista aikaiseksi.

Insalata verde á la Satu #somekokki
Vihreitä salaatinlehtiä, mielellään montaa eri lajiketta (nykyisin saa myös ihan hyviä kotimaisia valmiita salaattisekoituksia, esim. Mimi's mix tai Lempisalaatti). Myös juustohöylällä viipaloitu kurkku sopii mukaan vaan ei tomaatit ja paprikat.

2 rkl erittäin hyvää oliiviöljyä
2 tl tryffeliöljyä
2-3 tl balsamico-biancoa tai jotain muuta mieluisaa laatuetikkaa. Sherry vinegar myös käy
1/2 tl suolaa
1 tl tryffelihunajaa
maun mukaan pippureita, viher- ja sitruunapippuri käy hyvin.  Tryffelin makua ei kannata pippuroida hukkaan. 


Nämä pyöreäpohjaiseen pikkukupposeen ja sekoitellaan ponnekaasti ja maistellaan. Voi lisätä lusikallisen sitä tai tätä, kunnes löytyy mieluisa kokonaisuus.  Koska tryffeli on hyvää, voisi luulla, että sitä kannattaa laittaa oikein paljon. Ei, salaattikastikkeessa se on mukana vienosti mutta havaittavasti.

Öljyissä ja etikoissa on viisainta käydä Hakaniemen hallissa Roiniset Oy:llä.  Varmasti saa halvemmalla muualta, mutta näitä tarvikkeita käytetään vain lusikallisia.  Muuhun kokkaamiseen voi sitten käyttää huonompia aineita. Tryffelihunajaa saa Stockmannilta (noin 5 € purkki). Voi tietysti tehdä tryffeliöljystä ja juoksevasta hunajasta mutta ei tule yhtä hyvä.

Tämä vinaigrette sopii loistavasti myös prosciutto-hunajameloonisalaattiin.

Kaupan päälle Roomasta kaappaamani helppo ja hyvä kukkakaaliruoka. Voi tarjonta lämpimänä, mutta jääkaappikylmänä on parempaa.

Keitä kukkakaali peukalonpään kokoisiksi paloiksi pilkottuna reilusti suolatussa vedessä tavallista pehmeämmäksi vaan ei muusiksi.
Valuta, lisää pari ruokalusikallista kaprista ja lusikallinen kaprislientä, reilusti hakattua persiljaa ja lorauta reilusti hyvää oliiviöljyä päälle. 

Aamun golfkierroksella tarkistin 18. tiin ympärillä hillatilanteen, nätisti ovat kypsymässä.  Viikon verran on aikataulu myöhässä.

Ei kommentteja: