keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Valtion taiteilijaeläkettä hakemaan


Muurahaispesää katsellessani muistin, että valtion taiteilijaeläkkeitä on taas jaettu. Järjestelmä perustettiin poliittisesti hyvään aikaan vuonna 1974, jolloin voitiin huolehtia tovereiden toimeentulosta. Silloin ehkä eläkelainsäädäntö oli sen verran uusi, että kaikki taiteilijat eivät osanneet säästää pahan päivän varalle. Nyt järjestelmä on aikansa elänyt.

Täyden taiteilijaeläkkeen voi saada, jos vakituiset tulot ja oma työeläke on alle 2600 euroa kuukaudessa. Täysi eläke on 1300 euroa siihen päälle. Tämä on niin väärin.  Miksi joku työ on arvokkaampaa kuin jonkun toisen työ?  Eikös tämä nyt sopisi työn ja oikeudenmukaisuuden puolueelle demareille.  Tunnen monta pienyrittäjää, joiden eläke ei ole lähelläkään 2600 euroa, silti he ovat ikänsä maksaneet YEL-maksujaan. Taitelijoilla on saattanut olla verottomia työskentelyapurahoja, josta he eivät vaan itse vaivautuneet maksamaan eläkemaksujaan. Ja tulkinta säännölliset tulot tarkoittaa kuukausipalkkaa, siihen ei kuulu palkinnot, lainauskorvaukset, satunnaiskeikat, Teosto-korvaukset, kustannussopimukset...

Kyllä ahdingossa olevat taiteilijat voisivat aivan samalla tavoin mennä sossuun hakemaan toimeentulotukea kuin muutkin työtä tehneet.  Etenkin kun taiteilijat pääsevät muita yrittäjiä halvemmalla eläkemaksuissaan, jos vain viitsisivät hoitaa maksunsa.  Eläkkeistä säästyvät rahat voi sitten käyttää niin, että verottomista apurahoista maksetaan eläkevakuutusmaksut.

Taitelijaeläkejärjestelmä pitää lopettaa sen vuoksi, että se on epäoikeudenmukainen.  Me muurahaiset maksetaan heinäsirkkaveroa.  Systeemi on jäänne taistolaisajoilta ja loukkaus freelancereita ja muita itsensä työllistäviä pienyrittäjiä kohtaan.

Omasta eläketurvastaan huolehtimatta jättämistä ei pitäisi palkita.

Ei kommentteja: